Ondernemerschap

Stop met kiezen voor zekerheid

Hoe kan ik groot dromen?
Aangenaam!

Vanuit mijn passie voor klantbeleving, neem ik je graag mee in een wereld waar groeiende resultaten en de klant voorop blijven zetten samen gaan.

Bekijk de gratis masterclass

bekijk direct

Strategie bepaald je koers

TOp categories

Klantbeleving is nauw verbonden met marketing

Een blik achter de schermen

Hoe je écht verschil maakt

Het liefste wilde ik haar door het computerscherm heen trekken. Nee! Laat je niet afleiden, kies niet voor veiligheid! Droom groot!

Afgelopen week kreeg ik een mail binnen van een klant. Ze had een sessie bij me geboekt, omdat ze graag meer voldoening wilde in haar werk. Ondernemerschap trok haar al een hele poos en ze wilde de sprong in het diepe wagen. Ze had alleen geen idee hoe ze moest beginnen, dus had ze samen met haar man besloten dat het een goede investering was om een strategie sessie te boeken. Een ontzettend dapper en krachtig besluit.

Maar toen ik haar van de week mailde met de factuur, gingen de radars in haar hoofd op standje alarm en de twijfel sloeg toe.

Was dit wel de juiste stap? Zit ik niet veiliger in loondienst, omdat ik dan zeker bent van een vast inkomen?

En nog een aantal van dit soort vragen.

Compleet logische vragen, want ze horen helemaal bij het proces van uitstappen. Ik vond het daarom ook super dapper en eerlijk dat ze dit met me deelde, want dan kunnen we er samen naar gaan kijken.

Tegelijkertijd wilde ik haar wel door het scherm heen trekken, om haar te laten zien wat ik in haar zie. Alles in mij riep: ‘nee! Niet doen! Sta open voor dit avontuur! Je voelt deze drang niet zomaar!’ (Uiteraard deed ik dit niet en gaf ik haar wat vragen mee om hier wat dieper over na te kunnen denken.)

Wanneer ik mensen zie of hoor kiezen voor zekerheid, gaan mijn haren negen van de tien keer overeind staan. Het frustreert me enorm als ik het talent en de potentie van iemand zie en de dromen op haar hart kloppen, maar ze de stap om te gaan niet neemt. Kiezen voor zekerheid is wat mij betreft het slechtste idee ooit…

Maar waarom?

Bedoel ik daarmee dat je gelijk alles op moet zeggen als je een onderneming start en al je zekerheid over boord moet gooien? Nee, absoluut niet. Ik denk dat het ontzettend verstandig is om je business rustig te laten groeien, náást een baan. Zodat je de tijd hebt om het ondernemerschap onder de knie te krijgen en je bedrijf stabiel te laten groeien. Want ondernemerschap is niet een ‘doe dit, dan heb je resultaat x’. Ondernemerschap is een constant proces van ontdekken, keuzes maken en aan de slag gaan. Het is een cirkel van vallen én opstaan. Het is een proces die niet zonder high’s en low’s gaat. Maar tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat ondernemerschap een ontzettend groot cadeau is wat je jezelf kunt geven. Want er is geen plek waar je als mens zo groeit, als die van een ondernemer. Jij bént namelijk je bedrijf en jouw bedrijf groeit als jij bereidt bent te groeien.

Rustig groeien óf helemaal geen stappen zetten?

In veel gevallen betekent kiezen voor veiligheid alleen niet: gaan voor mijn droom én mezelf ook de tijd geven om mijn nieuwe bedrijf (met discipline en doorzettingsvermogen) te laten groeien… Kiezen voor veiligheid betekent hier: niks doen met de verlangens die in je hart leven. Gaan voor ‘prima’ in plaats van voldoening. Gaan voor veilig, in plaats van toekomstdromen. Gaan voor zekerheid, in plaats van de mogelijkheid om jezelf te verbazen. Gaan voor dat wat bekend is, in plaats van de sprong te wagen naar het onbekende.

Het gaat er niet om dat je niet bang bent, het gaat er om dat je bang bent en het tóch doet.

God en ondernemerschap

Weetje, ik geloof dat God en ondernemerschap hand in hand gaan. Als er in jouw hart een verlangen leeft om te gaan ondernemen, negeer dat niet. God nodigt jou misschien wel uit om in het grootste avontuur van je leven te stappen. Een avontuur waar je élke stap, samen met Hem mag doen. God is geen Vader die je van de klif af duwt, zodat je eindelijk eens in dat water springt. God is een Vader die je uitnodigt om sámen de sprong te wagen. Hand in hand. Omdat Hij weet dat als je eenmaal springt, je hart begint te leven. Hij gunt jou het leven waarvoor je bent gemaakt. Een leven waar je geniet, een leven waar je tot je recht komt. En vooral: een leven waarin je door kunt geven aan de mensen om je heen, omdat je beker gevuld is met liefde.

Betrek God in dit proces, bid tot Hem en leg de vraag gewoon eens voor Hem neer: “God, wilt U me duidelijk maken in welke richting ik vandaag stappen mag zetten? U weet waar ik goed in bent, U weet waar ik tot betekenis kan zijn, U weet waar ik een verschil kan maken, door gewoon te Zijn. Wilt U deuren openen en sluiten en mijn hart sneller laten kloppen van dat waar U mij wilt hebben.”

En zet vervolgens dan ook die stap.

Wacht. Heb geduld. Blijf bidden vol vertrouwen. Wees nieuwsgierig. Heb een open houding. Bid. Luister naar je hart. Dank God voor de dingen die Hij in je leven brengt, ook al snap je misschien de lijn soms nog niet helemaal. Geniet van het proces. En wanneer je dan voelt; ik denk dat ik deze stap vandaag kan zetten… DOE DAT DAN OOK.

Snoer angst de mond. Als jij God hiervoor bid en jij voelt dat dit de juiste stap is, ook al kan je het misschien niet verklaren, ook al zijn er misschien mensen in je omgeving die het niet begrijpen of je er vanaf willen praten; doe het toch. Zet die stap. Stap uit in vertrouwen in God!

Want echt, als ik zo vrij mag zijn; het frustreert me tot op het bot als ik prachtige vrouwen zie, vol talent en potentie, die bidden voor richting, maar die vervolgens niet durven te bewegen wanneer die richting duidelijk wordt.

Ik snap het wel, dus mijn frustratie is niet richting jou. Mijn frustratie is richting onze angsten en hoe wij keer op keer onszelf door onze angsten gevangen laten houden. Je bent niet bedoeld om te leven vanuit angst. Je bent niet bedoeld om een saai en standaard leven te leven.

Vrij leven

Je bent geroepen om vrij te leven. Om je leven te léven. Om overvloed te ervaren in liefde, in voldoening, in blijdschap, in vrede, in geduld, in kennis, in vertrouwen en nog zoveel meer. Waarom? Omdat je een dochter bent van God. Jezus kwam naar de aarde, om ons die zekerheid te geven. In Hem is er zekerheid. En vanuit die zekerheid, nodigt Hij je uit om te léven! (Johannes 10:10)

Met bibberende knieën vooruit

Lieve vrouw, er zit zóveel in je. Kap met het vinden van excuses, wijs angst de deur in Jezus naam en zet met bibberende knieën die eerste stap. Altijd. Maar zéker op die momenten dat je de tweede stap nog niet kunt zien. Want God weet dat als Hij je de tweede stap laat zien, dat je hard wegrent, de andere kant op. Hij wacht geduldig, totdat jij er aan toe bent om je hand in Zijn hand te leggen en te zeggen: ‘Ik ben er klaar voor. Ik wil het leven léven. Ik wil op avontuur met U samen. Ik ben bang, ik heb geen idee hoe, maar Jezus, ik vertrouw op U en zet deze eerste stap. Let’s go!’

En voor the record: dat kan net zo goed betekenen dat je wel in 100% loondienst werkt en dat dat helemaal jouw plek is. Voldoening in je leven ervaren gaat er niet om wáár je werkt, het gaat er om dat je werkt op de plek waar jij je als een vis in het water voelt. Het gaat er om dat je zit op een plek waar je thuis bent. Een plek waar je wordt uitgedaagd om te groeien. Een plek waar je jezelf mag zijn. Een plek waar je je vrij voelt en je echt geniet van dat wat je doet. Een plek waar je ook zou werken als je er geen geld voor zou krijgen. Want dán weet je: ik zit op de juiste plek.

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

 1. Nynke says:

  Dankje voor de reminder ♡

 2. Jessie says:

  Prachtige blog Elsa en precies wat ik nu nodig had. Ik heb net mijn baan opgezegd, omdat ik er niet zou zijn als ik er niet voor betaald werd. Maar nu alles open ligt voor de toekomst, maakt het me onzeker. Ik heb nog geen andere baan, en ik weet eigenlijk ook niet zo goed wat ik wil. Maar het idee dat ik eind van de zomer misschien geen inkomen meer heb van een baan, maakt me bang. Toch weet ik dat God bij me was toen ik mijn baan opgaf. Ik weet dat dit de eerste stap was. Bedankt om met je blog me hieraan te herinneren!

  • Elsa Schaddelee says:

   Wat een ontzettend dappere stap Jessie! Welke stappen zet je op dit moment om er achter te komen wat je wel zou willen? Liefs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Als er iets is waar mijn hart sneller van gaat kloppen, dan zijn dat organisaties en bedrijven die ook daadwerkelijk doen wat ze beloven en mij als klant daarmee echt zien. Integriteit wordt ook bij bedrijven steeds belangrijker. Zeg je het een en doe je het ander? Klanten prikken daar steeds sneller doorheen. 

In de afgelopen 11 jaar als ondernemer heb ik diverse kwaliteiten mogen ontwikkelen, waardoor ik inmiddels een brede kijk heb op het gebied van klantbeleving en marketing. Daarnaast is leiderschap een persoonlijke passie van mij, wat je in zekere mate zal kunnen proeven in de manier waarop ik graag samenwerk met mijn klanten. 

ondek meer

© ElsaSchaddelee 2023. All rights reserved. | Legal

@ElsaSchaddelee

Doelgericht de merk- & klantbeleving en de marketing opzetten of optimaliseren. We werken samen vanuit het hart van de organisatie en continu met de klant voor ogen.

De foto's op deze website zijn gemaakt door Studio Lin Maakt

home

Strategie & advies

uitvoering

over

cases

contact

Elsa Schaddelee

kennismaken