Alleen op reis – New York deel 2

Voor vandaag heb ik niet echt concrete plannen. Dat heb ik grotendeels bewust gedaan. Ik heb wel het e.a. uitgezocht van te voren, zodat ik een beetje een beeld had van wat ik graag wilde doen, maar ik heb er geen vaste planning aan gekoppeld. Ik wilde vooral gaan doen waar ik op dat moment, die dag zin in had.

Zo begin ik mijn dag vandaag in SOHO, waar ik eerst opzoek ga naar een fijn ontbijttentje. Eerlijk? Ik had verwacht dat ik eigenlijk op elke hoek van de straat in SOHO wel een fijn tentje zou vinden, maar dat viel nog aardig tegen. Terwijl ik dus om half 9 alleen door de straten slenter, realiseer ik me dat het wellicht handig had geweest als ik wél even had uitgezocht waar ik graag wil eten – gezien ik het wel leuk vind om in een leuk tentje te eten (als je dan toch in NY bent he.. ;)). Alvast een aantekening voor op de to-do lijst: voor morgen uitzoeken waar ik wil gaan ontbijten.

New York zit vol fantastische plekken, maar wanneer je lukraak gaat wandelen kom je ze niet zo snel tegen. Soms omdat een fantastisch tentje met écht goed eten er aan de buitenkant niet altijd fantastisch uitziet óf simpelweg omdat je net in de verkeerde straat loopt. Wanneer je dus naar NYC gaat en je het leuk vindt om te eten op plekken waar je niet alleen kunt genieten van lekker eten, maar ook van het interieur of een bijzondere menukaart, zoek dan van te voren wat aanraders op. Dat kan natuurlijk via tripadvisor of google, maar op instagram onder de #nychotspots, #nycbreakfast, #nycbrunch of #nycfood of natuurlijk via Pinterest, daar kan je ook enorm veel aanraders vinden leerde ik aan het eind van deze dag.. Haha!

Ondertussen slenter ik dus nog door SOHO, en wanneer ik me realiseer dat met mijn wensenlijstje een willekeurig fijne ontbijttent vinden dus lang niet zo makkelijk gaat worden – pak ik mijn google maps erbij om te kijken of hier toevallig nog iets wordt aangeraden. Ik heb geen wifi, maar ik zie dat er nog een specifiek (ontbijt)tentje wordt uitgelicht op de route die ik eerder had gedownload, dus ik besluit daar heen te lopen. Dat moet vast wat goeds zijn right? Daar eenmaal aangekomen blijkt het niet helemaal te zijn waar ik naar opzoek was. Of eigenlijk, in de verste verte niet. Het zag er niet uit, er was geen plek om te zitten en en het eten zag er ook niet heel aantrekkelijk uit.. Haha. Maar terwijl ik daar sta, valt mijn oog toevallig op Joe’s Juices en dat had ik toevallig een paar dagen eerder bij Joyce voorbij zien komen op haar instagram. Dat tentje zag er fijn uit, dus Joe’s it is! Goede keuze, want daar geniet ik van een heerlijke yogurt en smootie en lees ik rustig mijn boek totdat de winkels hier open gaan. (Ik bleek een beetje vroeg, haha! De meeste winkels gaan pas om 10.00 open.)

Een uur later slenter ik verder door SOHO en loop ik wat willekeurige winkels langs en geniet van de prachtige panden die deze wijk versieren. Ook loop ik even de ZARA binnen en geniet van de prachtige collectie die ze hebben hangen. Uiteindelijk ben ik denk ik ruim drie kwartier binnen en vermaak me prima om weer eens volledig op mijn gemak te kunnen passen. Met een aantal leuke kledingstukken (waar mijn dikke buik ook nog even prima in kan), loop ik de deur weer vrolijk uit.

Terwijl de zon schijnt, bedenk ik me dat morgen een stuk minder lekker weer is en dat, alhoewel het weer een stuk terug is, nu eigenlijk een perfect moment is voor Central Park. Ik zet mijn zonnebril op en tevreden pak ik de metro, terug uptown, om daar met een prima lunch en mijn boek in Central Park neer te ploffen. Ik zit ongeveer op de plek waar we 11 jaar geleden ook zaten met mijn ouders, mijn broertje en mijn vriend (inmiddels mijn man!). Zo sentimenteel als ik ben heb ik dat plekje natuurlijk even opgezocht, haha. Vervolgens vermaak ik me zo’n anderhalf uur met mijn iPad (boek lezen en wat schrijven), tot ik houten billen krijg en het tijd is om door te gaan.

Ik besluit over de 5th avenue te lopen in de richting van de Libary, maar voor ik dat doe duik ik even het Plaza Hotel in. Elf jaar geleden hebben we hier met elkaar een theetje gedronken en terwijl ik de ruimte inkijk, zie ik onszelf alweer helemaal aan de desbetreffende tafel zitten. Een meisje van net 16 jaar, dat haar ogen uitkijkt bij zo’n indrukwekkende stad als NYC. Ik kan nu helemaal filosofisch gaan doen, maar tijdens het moment zelf bleef ik hier niet heel lang bij stil staan – dus laat ik dat nu ook niet doen. Maar het blijft interessant, zo’n blik terug in de tijd.

Mijn reis vervolgt zich dus over 5th avenue, waar ik bij nog wat te dure winkels – waar ik me vandaag trouwens een overduidelijke toerist voel met mijn grote rugzak op – wegzwijmel en bezoek ik twee kerken op de route. De schoonheid van dit soort gebouwen raakt me altijd, ook nu weer. Dat er zoveel liefde, aandacht en tijd is gestopt in een gebouw, om God daar te kunnen dienen. Zeker op plekken waarvan je weet en ziet dat er zoveel details met de hand zijn gemaakt, vind ik altijd enorm indrukwekkend. Zoveel uur, zoveel mankracht, zoveel creativiteit. Een symbool van liefde voor het geloof, maar ook voor hun vakmanschap.

Terwijl ik ondertussen doorloop over de lange 5th avenue en ik de winkels wel een beetje zat begin te raken, bekruipt me ook nu weer dat gevoel van alleen zijn, net als gisteravond (lees de blog van dag 1 hier). Daarnaast begint de jetlag (hier nog 6 uur tijdsverschil) er ook behoorlijk in te hakken en geeft mijn (zwangere) lichaam aan dat het tijd is om te rusten. Ik maak mijn wandeling naar de New York Public Library en Bryant Park af, en ga even lekker op een stoeltje in het park zitten. Een héél ander park van Central Park, iets te ‘stijf’ naar mijn zin, maar dat komt denk ik met name omdat er niemand op het gras mag zitten i.v.m. met het herstellen hiervan. Rondom een vierkant grasveld zit dus iedereen op stoeltjes op het pad. Stijf, maar toch heeft het ook wel weer wat. Een plek waar mensen even tot rust komen en een boek lezen, wat werk doen, een dutje doen, of – zoals achter me gebeurd – heerlijk aan het schilderen zijn. Het blijft een boeiend gezicht, hoe we allemaal in onze eigen wereld leven en we weliswaar samen, op hetzelfde moment op dezelfde plek zijn, maar we toch allemaal ons eigen leven leven. Met dat wat er dan ook in ons leven afspeelt of op dit moment door ons hoofd gaat.

Het klikt misschien gek, maar op zo’n moment zou ik het liefste bij een paar mensen eens een blik willen werpen in hun leven. Open, zonder veroordeling, zonder vragen – maar gewoon, eens mee kijken. Ik denk dat we onszelf vaak zoveel groter willen houden, een deel van ons leven verstoppen, omdat we denken dat anderen dat niet zouden snappen of ons er om zouden veroordelen. Of dat nou een positieve ervaring is of iets negatiefs. Er is altijd wel iets in ons leven waarvan we denken dat we alleen zijn of dat het misschien een ‘gekke’ eigenschap van ons is. Ik heb geleerd, en ben hier ook van overtuigd – dat wanneer je dichtbij mensen gaat staan, je niemand kunt veroordelen. Wanneer je écht geïnvesteerd bent in het verhaal van iemands leven, je dichtbij durft te komen en durft te luisteren zonder oordeel, is het lastig om niet van iemand te houden. Dat betekent niet dat je de daden goedkeurt, maar wel dat je de daden leert los te zien van wie hij of zij is.

Het betekent dat je zonder veroordeling durft te kijken naar iemands basis, iemands verhaal. Waardoor je bepaalde keuzes – welke dat ook zijn – in een ander licht kunt bekijken. In het licht van context van het leven.

Nadat ik een poosje in het park heb gezeten, krijg ik het koud en merk ik dat mijn lichaam echt even behoefte heeft aan slaap. Ik besluit (tegen alle jetlag adviezen in.. ;)), even naar mijn airbnb te lopen en uit te rusten. Twee uur later (m’n wekker van een uur eerder had ik schijnbaar uitgeslagen, haha), wordt ik wakker en besluit ik mezelf nog even uit bed te heisen voor wat avondeten. Ik ben te moe om echt wat leuks op te zoeken of de metro te pakken, dus ik besluit even te kijken op de menukaart van het hotel wat twee gebouwen verderop zit. De kaart ziet er goed uit, inclusief een aantal ogenschijnlijk goede non-alcholische cocktails, dus de keuze is snel gemaakt.

Met een lekkere watermeloen salade (wat voelde als een heerlijke gezonde keuze tussen al het fastfood geweld wat je op elke hoek van de straat vindt) en een zeer goede virgin cocktail, geniet ik van een rustig avondje alleen, samen met mijn e-book en een kort, maar interessant gesprek, met een andere bezoeker.

Ik weet het niet precies, maar ik vermoed dat ik rond 11 uur weer terug naar huis ben gegaan en mijn bed ben ingedoken. Op naar een nieuwe dag, vol nieuwe energie!

 

Benieuwd naar het eerste deel van deze reis door NYC? Je leest hem hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

hier word je wellicht ook blij van...