Podcast

26: Vrucht dragen op je werk door gezonde kaders, met Tineke Wuister

Aangenaam!

Vanuit mijn passie voor klantbeleving, neem ik je graag mee in een wereld waar groeiende resultaten en de klant voorop blijven zetten samen gaan.

Bekijk de gratis masterclass

bekijk direct

Strategie bepaald je koers

TOp categories

Klantbeleving is nauw verbonden met marketing

Een blik achter de schermen

Hoe je écht verschil maakt

Volgens toegepast psycholoog en stress & burn-out coach Tineke Wuister mogen wij samen zorgen dat Gods Koninkrijk groeit, simpelweg door ons werk met Jezus uit te voeren. Maar wat als we onze baan niet leuk meer vinden, of als we veel stress ervaren, kun je dan nog wel vrucht dragen?

Tineke: ‘Als ik kijk naar Genesis 1, maakte God ons met een taak. We mogen in het beeld van God werk verrichten én een verschil maken. Maar werk kan alleen plaatsvinden als het binnen gezonde ritmes gebeurd. Het kan alleen vruchtbaar zijn als we het binnen gezonde kaders uitvoeren.’ Volgens Tineke zijn daarbij twee dingen essentieel:

1. Regelmatig snoeien. In Johannes 15:1-2 (HSV) staat: ‘Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier. Elke rank die in Mij geen vrucht draagt, neemt Hij weg; en elke rank die vrucht draagt, reinigt Hij, opdat zij meer vrucht draagt.’ Zo is het ook met ons werk. Stel: je werk zorgt voor een energy drai. Je hebt geen plezier op je werk, het past niet meer bij je of het levert teveel stress op door een te hoge werkdruk. Het maakt je geen leuker mens, toch? Vrucht dragen en aan Gods koninkrijk bouwen in zo’n tijd wordt lastig. Tineke: ‘Waar ga je dan snoeien? Het is belangrijk om regelmatig te reflecteren op jezelf. Doe je wat je leuk vindt, leef je daarvan op? Als je iets doet waar je niet helemaal op je plek zit, dan gaat dat even goed, maar niet lang. Je bent toe aan persoonlijke groei en aan een verandering in je werksituatie. Het is tijd om te snoeien. Je mag ontdekken waar je wel weer vrucht door kan dragen.’

2. De sabbat. Wist je dat het een ander woord is voor staken, of: besluiten om het werk neer te leggen? Tineke: ‘Elke week mogen wij besluiten om het werk neer te leggen, net als God. De eerste levensdag van Adam en Eva is niet voor niets een rustdag. God leert ons om eerst te rusten en dan te werken. Als we rust prioriteit geven in plaats van de hele week rennen en op zondag bijtanken, dan pas kunnen we anderen echt dienen.’

En hoe fijn is dat? Als wij anderen met heel ons hart kunnen dienen? Als we regelmatig én op tijd snoeien en genieten van de sabbat die God ons gaf. Toch gebeurt het volgens Tineke tegenwoordig te weinig. We plannen onze levens te vol. We knallen 6 dagen per week en proberen bij te tanken op zondag. Het gevolg? Stress en burn-out. In deze aflevering van de christelijke podcast Called for Greatness deelt Tineke drie tips, waardoor wij meer rust in ons dagelijkse leven kunnen toepassen. Maar let op: discipline is een dingetje. De tips:

1. Herstelmomenten inplannen. Tineke: ‘Stress is prima, daardoor presteer je goed. Maar als je teveel stress ervaart gedurende te lange tijd, met als gevolg slechter eten, slapen of bewegen, dan gaat het de verkeerde kant op.’ Korte pieken gaan goed met stress samen, maar volgens Tineke is het essentieel om daarna een herstelmoment in te plannen. Tineke: ‘Heb ik bijvoorbeeld een spannende presentatie? De week erna plan ik bewust een herstelmoment in. Heb ik in de ochtend een spannende meeting? In de middag plan ik zo weinig mogelijk. Ons leven zit vaak al zo vol, dat er geen tijd meer is voor herstelmomenten.’ En dat terwijl ze juist zo essentieel zijn voor voldoende rust en daarmee de mogelijkheid om vrucht te kunnen dragen. 

2. Slaap, slapen, slapen. Zzzzz… Tineke: ‘Ik heb research gedaan en 7 tot 8 uur slaap per nacht is toch echt gewenst. En dan nog het allerliefste inclusief de uren tussen 22.00 en 02.00 uur.’

3. Goede gewoontes creëren, zoals een ochtendroutine. Tineke: ‘Als ik goed geankerd ben, dan helpt me dat de kaders scherp te stellen. Ik heb bijvoorbeeld sinds 4 jaar een ochtendroutine. Ik word behalve in het weekend, iedere dag wakker om 6 uur. Ik heb die tijd met mezelf, met God, doe een work-out, stel mijn dagdoelen scherp. Dat helpt mij heel erg om de dag in vrede te starten. Brian Tracy zegt hierover: “Slechte gewoontes zijn makkelijk te vormen, maar maken je leven moeilijk. Goede gewoontes zijn moeilijk te vormen, maar maken je leven gemakkelijker.” Volgens de psychologie kost het 66 dagen, voordat nieuwe gewoontes in je systeem zitten. Dat vergt wel wat discipline, maar je hebt er op alle fronten, zowel op je werk als privé, baat bij.’

‘Zie jezelf als een kruik: die wordt van boven, door God gevuld als het rechtop staat. Als het plat ligt, stroomt het water eruit. Ik zie veel mensen alleen plat liggen, ook of juist op hun werk. Laat je weer in rust vullen door Hem en je kunt van het overvloedige, wat overstroomt, uitdelen.’ 

Tineke is naast christelijke coach schrijver van een serie van drie boeken over stress, waarvan zij al twee boeken publiceerde: ‘Lucht’ en ‘Zicht’. Op dit moment schrijft ze het laatste deel, ‘Echt’. Ben je benieuwd wat Tineke over de boeken vertelde en over de boodschap die zij ontving via profetie? Of wil je meer weten over haar loopbaan? Beluister aflevering 26, ‘Vrucht dragen op je werk door gezonde kaders’ van de christelijke podcast Called for Greatness nu via Spotify, iTunes of klik hierboven op de audio.
 

Foto: Elena Malagrida

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Als er iets is waar mijn hart sneller van gaat kloppen, dan zijn dat organisaties en bedrijven die ook daadwerkelijk doen wat ze beloven en mij als klant daarmee echt zien. Integriteit wordt ook bij bedrijven steeds belangrijker. Zeg je het een en doe je het ander? Klanten prikken daar steeds sneller doorheen. 

In de afgelopen 11 jaar als ondernemer heb ik diverse kwaliteiten mogen ontwikkelen, waardoor ik inmiddels een brede kijk heb op het gebied van klantbeleving en marketing. Daarnaast is leiderschap een persoonlijke passie van mij, wat je in zekere mate zal kunnen proeven in de manier waarop ik graag samenwerk met mijn klanten. 

ondek meer

© ElsaSchaddelee 2023. All rights reserved. | Legal

@ElsaSchaddelee

Doelgericht de merk- & klantbeleving en de marketing opzetten of optimaliseren. We werken samen vanuit het hart van de organisatie en continu met de klant voor ogen.

De foto's op deze website zijn gemaakt door Studio Lin Maakt

home

Strategie & advies

uitvoering

over

cases

contact

Elsa Schaddelee

kennismaken